середа, 27 лютого 2013 р.

Виступи команд в дії

Доповідач (один або  два члени  команди – вирішує  оргкомітет) викладає суть  розв’язку завдання, звертаючи увагу слухачів на основі ідеї та висновки. При  цьому  бажано  наперед  використовувати заготовлені  малюнки, плакати, , фотографії.
Опонент. (один чи  два  члени  команди – вирішує оргкомітет) відмічає позитивні та негативні моменти розв’язку, дає критичні зауваження до доповіді та задає питання, які характеризують недоліки і помилки у розумінні проблеми, у методах її розв’язку. Відмічає відповідність теоретичних викладок із пропонованим розв’язком. Виступ Опонента не повинен зводитись до викладу свого рішення задачі.

В  полеміці обговорюється розв’язок доповідача, який дає змогу більш повно розібратися у розумінні проблеми як Доповідачем, так і Опонентом. Хід  полеміки контролює ведучий, щоб не було дублювання в обговоренні одного і того ж запитання.  У результаті полеміки приходять (або не приходять) до єдиної думки з проблеми, яка розглядається.
Рецензент дає коротку оцінку виступу Доповідача і Опонента. У додатковій полеміці між трьома учасниками дії з’ясовується проблема не лише Доповідачем, але Опонентом і Рецензентом. У цій дії можна з’ясувати обґрунтованість і аргументованість вибору моделі, правильність підходу до розв’язання проблеми тощо.
У додатковому виступі Опонент і Рецензент не повинні нав’язувати свого рішення. Вони повинні показати, наскільки змогли зрозуміти запропоновану модель, тобто, проявити вміння розуміти співбесідника.

Обмеження  числа  виступів
Кожен учасник  команди протягом одного  бою може  виступити  не  більше двох разів у ролі Доповідача, Опонента чи Рецензента.

Немає коментарів:

Дописати коментар